Treburile parentale au determinat cât de mult se prostesc acești tați păsări

Tații extremi ai lumii păsărilor fac toată treaba crescând pui, în timp ce femelele luptă cu intrușii. Rezultatul: masculii negri nu dorm la fel de mult când sunt ocupați cu părinți.

Ocazional, un mascul negru cucal (Centropus grillii) se alunecă la cuibul altui mascul pentru a naște un pui. Cerințele de incubare a ouălor, totuși, reduc excursiile unui mascul cu aproximativ 17 la sută, în medie, în comparație cu păsările masculi care nu aveau pui.. Și în timpul primei săptămâni frenetice de creștere a părinților după ecloziunea ouălor, acele excursii de coridor scad cu aproape 50 la sută, raportează cercetătorii pe 10 aprilie în Proceedings of the Royal Society B.

Atunci masculii de coca, originari din Africa subsahariană, își petrec cea mai mare parte din zile prind lăcuste, broaște și alte creaturi pentru a hrăni puii prea fragili pentru a-și părăsi cuiburile de iarbă țesute, spune ecologistul comportamental Wolfgang Goymann de la Institutul de Ornitologie Max Planck din Seewiesen. , Germania. Chiar și atunci când puii pot părăsi cuibul, vor avea nevoie de încă cel puțin două săptămâni de îngrijire a tatălui.

CUUB SECRET Un cuib de coucal negru, un bol acoperit țesut din iarbă, cu o deschidere în lateral, este greu de observat în verdeața densă. Poyo Makomba

Acești coucals sunt printre puținele specii de păsări în care femelele, mai degrabă decât masculii, stabilesc teritorii și le apără de alte femele. Femelele sunt mai mari decât masculii și îi avertizează pe intruși cu schimburi „hoot, hoot”, care se adâncesc în ton dacă antagoniștii se apropie. Dacă țipătul eșuează, o femelă va zbura spre cealaltă pasăre pentru a lupta.

„Vedeți doar iarba în mișcare și auziți un mormăit”, spune Goymann. Uneori, el vede femele „cu răni uriașe pe cap”.

Teritoriul unei femele are până la cinci masculi care cuibăresc în el. Ea construiește elementele de bază ale unui cuib și depune ouă cu fiecare mascul din tărâmul ei. Spre deosebire de alți pui cu îngrijire numai pentru tată, acești pui eclozează foarte devreme în dezvoltare. Nici măcar nu au suficient puf pentru căldură, iar tata trebuie să le ghemuiască aproximativ o săptămână înainte de a putea părăsi cuibul.

Chiar și atunci când tații sunt cei mai ocupați, ei nu se opresc să alunece la cuiburile altor masculi atât în ​​interiorul teritoriului partenerului, cât și în exterior. Testele ADN au arătat că aproximativ jumătate dintre masculii pe care Goymann i-a studiat în zonele umede din sud-vestul Tanzaniei timp de 12 ani au avut grijă de cel puțin un pui născut de un alt mascul, au descoperit cercetătorii.

Masculii au un impuls puternic de a hrăni puii, chiar dacă aceștia provin din alte cuiburi, spune Goymann. Când a urmărit urmăritorii de păsări purtați de trei pui și de tatăl lor până la măruntaiele unei vipure veninoase, a presupus că singurul pui supraviețuitor era condamnat. Cu toate acestea, un mascul vecin care îngrijește puii lui a intervenit și a hrănit supraviețuitorul.

Lăsând deoparte, cocacii negre „sunt tați devotați”, spune Goymann.

INTR-O MISIUNE Coucalii negri nu sunt zburători deosebit de rapizi, dar sunt greu de prins. Deoarece păsările sunt obișnuite să se zvârnească prin încurcăturile de iarbă densă, animalele nu se frământă și nu se încurcă mai mult atunci când sunt prinse în plasele cercetătorilor. În schimb, coucalurile negre rămân calme și alunecă repede. W. Goymann