Sonda Cassini moare mâine. Iată cum să-i urmărești sfârșitul

Vizualizați fluxul live

Nu în fiecare zi o navă spațială este vaporizată chiar de planeta pe care a căutat să o exploreze.

După 13 ani în care a studiat Saturn și lunile sale, nava spațială Cassini a NASA se va cufunda în atmosfera gigantului gazos inelat. Misiunea se va încheia vineri la aproximativ 7:55 am EDT (4:55 am PDT), când atmosfera lui Saturn împinge antena lui Cassini departe de Pământ, terminând semnalul. La scurt timp după aceea, nava spațială se va dezintegra.

Dacă doriți să urmăriți acțiunea, aveți câteva opțiuni. Știri Științe scriitoarea de astronomie Lisa Grossman se află la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California – locul de control al misiunii pentru sonda Cassini. Ea va apărea pe Știri Științe Pagina de Facebook pe tot parcursul zilei de joi cu actualizări live și ea (@astrolisa) și Știri Științe (@ScienceNews) va avea detalii pentru tine și pe Twitter.

Moartea lui Cassini nu va fi surprinsă pe film. Dar, mulțumită internetului, puteți urmări în direct oamenii de știință de la NASA reacționând la fatalitatea iminentă a sondei. La primele ore ale zilei de vineri dimineața (7-8:30 am EDT/4-5:30 am PDT), NASA intenționează să transmită un flux video live din camera de control, pe care îl puteți viziona aici:

Și, puteți viziona, de asemenea, pe canalul de YouTube al NASA JPL și pe pagina de Facebook a NASA.

Pentru mai multe despre exploatările lui Cassini, consultați toată acoperirea noastră anterioară a misiunii.